1fe6e5869afd4d82
Handige tips voor je zwangerschap

Babyvoeding

Baby’s eten veel en hebben ook nog voorkeuren. Wanneer mag je ze eigenlijk wat geven?

Voedingsschema baby
•In de eerste periode heeft de baby genoeg aan de moedermelk aangevuld met wat vitamines en mineralen. Als borstvoeding niet mogelijk is, volstaat melk die in de supermarkt verkrijgbaar is.

•Van nul tot zes weken geef je de baby ongeveer 6x de borst of een flesje met 120 ml melk. Tussen 6-8 weken schakel je over op 5-6 de borst, met een iets grotere hoeveelheid. Als het kind ongeveer 2-3 maanden is, zal je 5x 160ml moeten geven.

Steeds groter
•Bij 4-5 maanden 5x 180 ml en eventueel gepureerd fruit, pap met rijstebloem of ander gepureerd eten. Met zes maanden is de baby oud genoeg om zelf aan te geven wanneer hij of zij trek heeft. 3-4 x 200 ml en geprakte aardappels, rijst en fruithapjes. Hier kan eventueel ook water bij worden gedaan. De hapjes kan je eenvoudig zelf maken, maar het is ook in de winkel aan te schaffen.

•Als de baby ongeveer 6-8 maanden oud is, is tweemaal daags een flesje melk het maximum. Het kind kan al warme maaltijden, fruithapjes en opvolgmelk aan. Daarnaast kan je het ook eenvoudig water geven of verdund vruchtensap.

Eenvoudige richtlijnen
•Als de baby tenslotte 9 tot 12 maanden is, kan het nog steeds borstvoeding of eenmaal daags een flesje melk tot zich nemen. Daarnaast kan de baby ook tweemaal daags een broodmaaltijd nemen met opvolgmelk. De fruithapjes, warme maaltijden en tussendoortjes worden nu steeds gewoner.

Na twaalf maanden steeds meer vast gaan eten. Nitraatrijke groenten en zouten moet je zoveel mogelijk beperken. Voorbeelden van nitraatrijke groenten zijn andijvie en rode bieten. Vanzelfsprekend verschilt het voedingsschema per baby, dit zijn slechts richtlijnen die je van advies kunnen voorzien.