1fe6e5869afd4d82
Handige tips voor je zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

zwanger 2Wanneer je last hebt van bloedverlies tijdens de zwangerschap, zorgt dit ongetwijfeld voor ontzettend veel stress en onzekerheid. Gelukkig betekent bloedverlies tijdens de zwangerschap niet direct dat er iets mis is met je kindje. Het bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben.

Betere doorbloeding

Wanneer je zwanger bent, is je lichaam beter doorbloed. Tijdens je zwangerschap is last hebben van obstipatie ook niet ongewoon. Hierdoor zul je harder moeten persen wanneer je naar de wc gaat, waardoor de druk op de bloedvaatjes groter wordt. Door de betere doorbloeding in je lichaam, kunnen de bloedvaatjes hierdoor sneller springen dan wanneer je niet zwanger bent. Dit kan voor (vaginaal) bloedverlies zorgen. Ook wanneer je seks hebt gehad met je partner, kan er een bloedvaatje zijn gesprongen, met bloedverlies als resultaat. Bloedverlies kan dus ook door iets heel onschuldigs veroorzaakt worden.

 

Kramp 

Wanneer het bloedverlies gepaard gaat met krampen, kan dit betekenen dat er meer aan de hand is. In dit geval is dit echter ook lang niet altijd zo. Ook hier kan het bloedverlies een simpele, onschuldige oorzaak hebben. De krampen kunnen verklaard worden door het oprekken van de baarmoeder, door het groeiende kindje in je buik. Wanneer je veel last krijgt van krampen en wanneer je helderrood bloed verliest, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Onzeker

Bloedverlies komt bij ongeveer één op de vijf zwangere vrouwen voor. Bij het grootste deel van deze vrouwen, betekent dit bloedverlies echter niet dat er iets mis is met de baby. Toch kan bloedverlies voor veel onzekerheid en stress zorgen. Wanneer je je erg ongerust maakt, kun je altijd je verloskundige of gynaecoloog bellen en om advies vragen. Misschien wil je verloskundige of gynaecoloog een extra echo inplannen, zodat te zien is of alles goed gaat met het kindje. Wanneer je verloskundige of gynaecoloog dit niet wil doen, kun je ook overwegen om zelf een afspraak te maken bij een echobureau. Deze echo wordt dan waarschijnlijk niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je zult de echo zelf moeten betalen. Een 2D-echo kun je laten maken voor ongeveer €30.

Comments are closed.