1fe6e5869afd4d82
Handige tips voor je zwangerschap

Een naam kiezen

Een vraag waar je je misschien al eerder je hoofd over gebroken hebt, maar welke zeker tijdens de zwangerschap veel aan de orde zal komen: welke naam kiezen we voor ons kindje? Naarmate je zwangerschap verder vordert neemt de druk om een naam te kiezen toe en dat maakt het lang niet altijd gemakkelijker! Het is tenslotte wel een naam waar je kindje de rest van zijn of haar leven mee zal doen.

Eerste selectie
Als je op internet gaat zoeken zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Probeer eerst allebei een lijstje met potentiele namen te maken en leg die naast elkaar. Zo zie je waar de voorkeuren liggen. Het zou mooi zijn als jullie allebei eenzelfde naam hebben opgeschreven, maar misschien blijkt uit jullie lijstjes wel dat er een voorkeur is voor Engelse namen: dan kun je daar verder naar zoeken.

Vernoemen
Het vernoemen naar bijvoorbeeld familieleden is niet meer zo gebruikelijk als het vroeger was, maar nog steeds kiezen veel mensen ervoor. Het is dan ook een mooie gedachte. Er zijn verschillende manieren om te vernoemen: direct (de naam blijft hetzelfde) of indirect (je maakt een variant op de te vernoemen naam). Indirect vernoemen heeft als voordeel dat je ook een meisje naar een man kan vernoemen of een jongetje naar een vrouw. Ook kun je zo een ouderwetse naam wat moderner maken.

Je kan zelfs naar meerdere mensen tegelijk vernoemen door van de verschillende namen één nieuwe naam te maken. Verder moet je nog besluiten of je wil vernoemen in de roepnaam of in de tweede (of derde, of vierde…) naam. Dat hangt maar net van jullie voorkeuren af.

Voornaam en achternaam
Helemaal blij met de gekozen naam? Zeg de naam een aantal keer hardop met jullie achternaam erbij, en schrijf het ook eens op om te kijken hoe het ‘staat’ en klinkt. Soms kan de combinatie wat vreemd aandoen, bijvoorbeeld een buitenlandse voornaam in combinatie met een oer-Hollandse achternaam. Houd ook rekening met de namen van eventuele broertjes en zusjes.

Comments are closed.