1fe6e5869afd4d82
Handige tips voor je zwangerschap

Geniet van het zonnetje, maar met mate

De lente is nu echt begonnen, met een heerlijk zonnetje wat al aardig warm achter de wolken vandaan piept. Wanneer je zwanger bent is het verstandig om voorzichtig om te gaan met zon om zo hyperpigmentatie – in de vorm van een zwangerschapsmasker – te voorkomen.

Hyperpigmentatie
Iedere huid bevat pigment. Onder invloed van de zon worden deze geactiveerd en kleurt je huid donkerder. Tijdens de zwangerschap kan er echter door invloed van de hormonen en zonlicht een melasma ontstaan, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Hierbij krijg je meer pigment in je gezicht waardoor het lijkt alsof je een masker op hebt. Je kunt dit ook op je buik krijgen, dat wordt een linea nigra genoemd, ofwel zwangerschapsstreep. Dit verdwijnt na de zwangerschap meestal weer vanzelf.

Bescherm de huid
Als je huid er aanleg voor heeft is het soms lastig om deze vormen van hyperpigmentatie te voorkomen. Echter kun je de heftigheid verminderen door je huid goed te beschermen tegen de zonnestralen. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor – ook als je alleen maar wandelt in de zon of naar je werk fietst. Draag ook een pet of een zonnehoed om de zon uit je gezicht te houden en verkies bij voorkeur de schaduw, vooral wanneer de zon hoog staat.

Antipigmentcrème
Heb je last van een zwangerschapsmasker, dan kun je speciale crèmes krijgen die helpen het pigment te verdelen. Zo krijg je een egalere teint en verdwijnt het masker ook sneller na je zwangerschap. Vraag er eens naar bij je verloskundige, de apotheek of de drogist. En in de tussentijd: lekker genieten van het mooie weer!

Comments are closed.